
„Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
ZAŁOŻENIA PROGRAMU PILOTAŻOWEGO
Celem program pilotażowego jest:
- zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach,
- wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.
Pacjenci objęci programem mogą skorzystać na zlecenie lekarza z porad żywieniowych dietetyka szpitalnego oraz posiłków zapewniających urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.
Posiłki przygotowywane są na podstawie zatwierdzonego przez dietetyka szpitalnego jadłospisu.
O stosowaniu odpowiedniego rodzaju diety, czasu jej trwania i wdrożeniu indywidualnych modyfikacji w diecie decyduje lekarz.
Poniżej, w dni robocze, publikujemy zdjęcia dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych w danym dniu diet w naszym szpitalu (z odniesieniem do dania z jadłospisu) oraz jadłospis przygotowany w naszym szpitalu na 10 dni (tzw. jadłospis dekadowy) oraz jadłospis na dany dzień.


![]() 03.11.25_I,_II_śniadanie_dieta_podstawowa_Dz_.jpg | ![]() 03.11.25_obiad_dieta_podstawowa_D_.jpg |
![]() 04.11.25_I,II_śniadanie_dieta_podstawowa_Dz_.jpg | ![]() 04.11.25_obiad_dieta_podstawowa_Dz_.jpg |
![]() 05.11.25_I,_II_śniadanie_dieta_podstawowa_Dz_.jpg | ![]() 05.11.25_obiad_dieta_podstawowa_Psych_.jpg |
![]() 06.11.25_I,_II_śniadanie_dieta_podstawowa_Dz_.jpg | ![]() 06.11.25_obiad_dieta_podstawowa_Psych_.jpg |
![]() 07.11.25_I,_II_śniadanie_dieta_podstawowa_Dz_.jpg | ![]() 07.11.25_obiad_dieta_podstawowa_Dz_.jpg |















































































